Хасиди спретнаха разгорещен спор в Ню Йорк за таен тунел от синагога. Конфликтът

...
Хасиди спретнаха разгорещен спор в Ню Йорк за таен тунел от синагога. Конфликтът
Коментари Харесай

Таен тунел под синагога в Ню Йорк предизвика бой с полицията

Хасиди спретнаха развълнуван спор в Ню Йорк за таен тунел от синагога. Конфликтът докара до извикване на полицията и арести. 

Подробности бяха споделени в The New York Times. Журналистите оповестяват, че е построен скришен тунел сред централата на групата и прилежащия парцел. Той беше открит в края на предходната година, само че едвам тази седмица в синагогата беше извикана строителна бригада. Строителите трябваше да възстановят развалените стени, само че група хасиди се застъпиха за овакантяване на прохода.

На мястото е извикана полиция. Служителите на реда са засекли група мъже, които пробиват стената на молитвеното пространство, което води до тунела. Видео от мястото на случая също демонстрира млади хасиди, които заемат тунела, пробвайки се да предотвратят запълването му с цимент.



Медията акцентира, че към момента не е известно кой и с каква цел е построил тунела.

Sky News съобщи, че представителят на хасидското придвижване Хабад Моти Селигсън упрекна за това „ група студенти екстремисти “. Според него младежите скрито основали проход от празна постройка зад централата, като го сложили под офис здания и го свързали със синагогата.

От полицията оповестиха, че са задържани 10 души за безчинство и навлизане. Още един човек е арестуван за възпрепятстване на държавна администрация. Самата синагога към този момент е затворена, до момента в който постройката се ревизира за сигурност.

Според New York Post обвинените може да са копали тунела съвсем година. Според една версия е предопределен да се „ разшири “ синагогата. Твърди се, че хасидите, които са го изкопали, са възнамерявали да стигнат до изоставената ритуална баня по този метод.

Съобщава се, че " групата млади пропагандатори ", участващи в спора към тунела, са в Съединени американски щати " най-вече " със студентски визи. Няма потърпевши вследствие на конфликта.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР